søndag den 27. januar 2013

Værtinde på plejehjem


Jeg har meldt mig under fanerne som frivillig arbejder på et plejehjem. Værtinde... (smage på ordet) 'Værtinde'...  Sjov betegnelse for det, men det hedder den stilling jeg har som frivillig.
Jeg var der for første gang i sidste uge, jeg har valgt i starten kun at komme 2 gange om måneden, til gengæld er jeg der hele dagen fra kl. 9:00 til aftensmaden er serveret og der er ryddet af og vasket op, ca. 18:30.
Selvfølgelig kom jeg for sent den første dag... jeg hader at komme for sent og har aldrig dyrket det som en olympisk sport som nogen har for vane, så jeg fandt det yderst piiinligt at jeg dukkede op 20 min. for sent. De lod til at synes det var sjovt at jeg var så krøllet over det...heldigvis. Det var nu heller ikke min skyld, jeg var taget hjemmefra i noget så god tid, at det var løgn men de offentlige transportmidler var ikke på min side den dag.
Da jeg ankom skulle jeg starte med en kop kaffe, de insisterede! Så blev jeg fortalt lidt om hvad jeg skulle lave, men det vidste jeg godt for lederen havde mailet et par arbejds skemaer til mig.
Jeg (og de andre værtinder) skal gøre fællesrummene rene med Klorin i vandet for at dræbe baciller... desværre er klor også ved at dræbe mig så den går ikke at bruge for mig. Jeg havde istedet taget noget desinficerende med som jeg kan tåle og de synes det var iorden jeg brugte det. De sagde jeg ku' få det betalt, men det var så billigt at jeg ikke ku' drømme om at be' om pengene. Jeg er glad bare jeg må bruge det istedet for klor.  Nå, men alle håndtag, armlæn og alt andet man rører ved blev tørret grundigt af for, at undgå at smitte beboerne med unødige vira.
Kl. 10:30 var der formiddagskaffe, der kom en anden frivillig og lavede kaffe og vi serverede den sammen. Jeg havde ført mig frem og bagt småkager; kokos med citronglasur og chocolate chip cookies.
Det var populært hos beboerne...og alle de medarbejdene. Fik fornemmelsen af at de glæder sig til næste gang jeg kommer. ;-)Efter kaffen vaskede vi op, gjorde køkkenet rent, kontorene, toiletter, besøgte en beboer fra sydafrika som gerne ville tale engelsk og var lykkelig for at der kom en der kunne. Efter det gjorde jeg et nyt kontor rent, flere opholdsrum. Havde også tid til, at se en af lejlighederne; et ægtepar slæbte mig hen og se deres 3 værelses. Det er kun en af etagerne der er til  plejekrævene beboere, resten er nok mere som ældreboliger med mulighed for hjælp, og med masser af fælles aktiviteter osv. 
Så begyndte aftenmads serveringen. Der er ikke et madkøkken som vi kender det i Danmark, de der ikke selv kan lave mad (eller ikke gider) kan bestille færdig retter som både så lækre ud og duftede godt. De har et kæmpe katalog de kan bestille fra, vil tro de bestiller 1 gang om ugen. Det blev varmet i ovnen og lagt ud på en tallerken, anrettet restaurants agtigt så det så indbydende ud og så fik jeg af vide hvem der sku' ha' hvad. De fik også forret, salat og lidt sødt bagefter. Og så vaskede vi op, heldigvis for opvaskemaskiner.
Gæt om jeg var fladtrådt da jeg gik derfra?!!
Det var et slid, men jeg var glad for at have hjulpet, ydet en indsats i det små... og beboerne er noget så glade for at nogen gider gøre det frivilligt. De synes også det var sjovt at jeg er fra Danmark og ville høre om det hele og skulle ha' mit navn stavet. 
Alt i alt var det en god dag, jeg så det som istedet for en tur i motionscentret.
Hvad skal jeg bage næste gang??

7 kommentarer:

 1. Jeg synes, du er fantastisk! Sikke en god idé også at se på det som en form for motion, og du gør jo virkelig en forskel, hvor du får snakket med de gamle. Dejligt at der er mange ikke-plejekrævende beboere - her i landet har plejehjem stort set kun beboede, der er meget dårlige.

  SvarSlet
 2. Jeg tror heller ikke det er et rigtigt plejehjem, men jeg er i tvivl om hvad de kalder det. Det er ihvertfald anderledes end i Danmark.
  Det er en god hjælp til, at blive mere flydende i hollandsk.
  Jeg har allerede læst småkage opskrifter for, at finde et ny at bage til næste gang...uden nødder og ikke for fed.

  SvarSlet
 3. Jeg er imponeret - både over dig og de andre frivillige ... kan slet ikke forestille mig, at det kunne foregå i Danmark.
  Man ville såmænd nok heller ikke få lov, selv om nogle gerne ville arbejde gratis; noget med at 'tage arbejdet fra andre' og den slags, kan jeg godt høre for mig i medierne. Plus at skattefar kommer og vil have skat af dig af de penge, du kunne have haft tjent, hvis du havde fået løn for dit arbejde. Sådan er det nemlig med efterløn og pension ...
  Nogle gange er jeg bare SÅ træt af DK ;-)

  Men igen: jeg synes det er rigtig flot, at du gør det - og oven i købet ser det som lutter fordele: motion, sproglæring m.m.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikken en forskel mellem landene! Her er frivilligt arbejde meget brugt og mange institutioner overlever på det! Flere af mine lærere i Hollandsk var frivillige. Selv Politiet bruger frivillige!! Jeg ville gerne være frivillig i Politiet men ombestemte mig da Henk sagde, at de ikke ville gi' mig adgang til hverken knippel eller peberspray... ØV! :-( Ville ellers gerne lege 'Dirty Mary' engang imellem...

   Skrifttypen er ikke noget jeg har valgt, det skete bare og jeg kan ikke få den stillet tilbage. Men hvis det er en fordel så kan den da blive lidt endnu... sagde hun storsindet ;-)

   Slet
 4. PS: Det er dejligt, at du har givet os en mere læsevenlig skrifttype :-)

  SvarSlet
 5. Det er flot at I gør det frivilligt og jeg er sikker på at beboerne er glade for jer..;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Beboerne var noget så søde og venlige! Ved ikke hvem der bliver betalt og hvem der er frivillig. Gætter på at plejerne og sygeplejerskerne er betalte, men ved det ikke. Servere kafe og aftensmad kræver ikke noget andet en et venligt sind, så det ku' jeg lige klare :-D

   Slet