onsdag den 14. december 2011

Flytte til Holland?Min mor fortalte mig, at der havde været et indlæg i et nyhedsprogram på dansk TV omkring et dansk firma der overvejede, at flytte til udlandet. De havde spurgt medarbejderne om hvor de ville flytte til og svaret havde været Holland! Så nu ser jeg det som min pligt, at informere danskere om fordele og ulemper ved, at flytte til Holland... ;-)
Hvis man ønsker at flytte til et andet land synes jeg, at det skal være enten af kærlighed eller eventyrlyst, ikke pga af kærligheden til penge; altså fordi man vil spare skattekroner. Så er Holland iøvrigt heller ikke det rette sted for her betaler en almindelig indkomst ca 33 % i skat (ved en højere indtægt betaler man en del mere), og der er en del brugerbetaling; man SKAL have en sygeforsikring, vores koster nu 140 €uro pr person om måneden, de har indført selvrisiko så de første mange penge skal man mere eller mindre selv betale. Man betaler noget af tandlægeregningen og noget medicin afhængigt af hvad det er. 
Biblioteker skal man være medlem af og det koster et beløb om året, i hvert fald her i byen. Måske er det anderledes i andre kommuner.
Der er ventelister til specialister og hospitaler (lyder det bekendt?) hvilket er irriterende når det nu er en sygeforsikring der skal betale for det og ikke en sparsom kommune.
Sproget er meget vanskeligt at lære at tale ordentligt! Det er nogenlunde nemt at forstå når man først kommer hertil, men skal man længere end at tale et cirkussprog skal der virkelig hænges i fordi der ikke er så mange regler, grammatikken er noget møg. Idag på mit hollandsk kursus skulle vi bl.a øve uregelmæssige verber (hedder det sådan på dansk?) og selv lærerinden måtte tage en opslagsbog til hjælp! Da jeg lavede lektier igår og Henk skulle hjælpe mig, sukkede han dybt flere gange og sagde at det her er altså meget svært! Nå...så er det altså ikke kun mig der kæmper, selv de små hollændere kæmper også med det!! Tro ikke at man kan slippe afsted med, at altid kun tale engelsk. I hvert fald ikke uden at få en irettesættelse med på vejen, og det bliver noget trættende i længden. Det bedste man kan gøre for sig selv er, at tage et par hollandsk kurser i Danmark FØR man flytter, så man kan tale lidt og har fået en fornemmelse for sproget.
Hollændere er generelt meget patriotiske; jeg bliver ofte spurgt om hvilket land jeg bedst kan li': Danmark eller Holland? Hvor vil du helst bo? Danmark eller Holland? Hvem holder du med når Danmark og Holland spiller fodbold? Tro mig: det bliver trættende at skulle svare på. Efter 20-30 gange er smilet stivnet.
Med i småtingsafdelingen af irritationsmomenter hører ting som, at hollændere har en fast mening om, at man skal spise aftensmad kl.18:00! Og når de opdager at nogen formaster sig til, at spise senere skal man stå dem til regnskab hvorfor!  Vi har også flere gange stået skoleret fordi vi har valgt, at have vielsesringene på venstre hånd! (ja man tror det er løgn!) Vi har valgt det fordi vi ikke bryder os så meget om, at have smykker på men gerne vil vise verden at vi hører sammen ved, at have ens ringe på, og da vi begge er højrehåndet var det behageligst at ha' ringene på venstre hånd.
Man trækker ikke gardinerne for om aftenen så alle kan glo ind. Det er, for nogle, et must at man gør det sådan. Jeg er på mange områder et ret privat menneske så det huede ikke mig. Vi bor som de første på en svalegang og alle går forbi vores vinduer, så jeg fik lynhurtigt arrangeret ophængning af en persienne i køkkenvinduet. Om ikke naboerne kommenterede på det og sagde forarget at 'man kan jo ikke se ind' =  DERFOR!
Jeg blev forbavset over, at der var så stor forskel på de ting man kan købe her og især det man ikke kan købe! Jeg var vant til, at købe pasteuriserede æg i Fakta, men det kan man ikke få her, kun i Makro, som er samme firma som Metro og altså for selvstændige og man skal være medlem. Desuden  kan man kun købe en 1 liters flaske med æg... lige lovligt meget til et par småting!
Creme fraishe fås kun i 30% fedt og med et metal låg som man har på de små bægre med yoghurt. Dvs at det er svært at gemme resten.
Æggene står ikke på køl i supermarkedet, men det betyder nok bare at de ikke kender til Salmonella i så høj grad som man gør i Danmark, og det er da en god ting.
Kød bliver skåret ud på lidt andre måder her, bl.a er det svært at finde stege synes jeg.
Nå, men madvarer er jo naturligvis det mindste når man flytter land, det er da i hvert fald ikke det der skal afholde en fra at tage springet.
At blive indskrevet i landet er en anden sag! Man tror det er løgn at et moderne samfund kan være SÅ bureaukratisk! INDEN man forlader Danmark gør man klogt i, at få legaliseret sin dåbs/fødselsattest hos udenrigsministeriet. Se www.um.dk Man skal have et såkaldt APOSTILLE stempel. Er man gift skal vielses attesten også stemples med Apostille det koster blot et mindre beløb og kan gøres så let som ingenting i Danmark.
Straks man kommer til landet skal man indskrives i kommunen, de vil sandsynligvis ikke tale engelsk hvis de kan undgå det. Når man så har bøvlet med dem til man har fået dårlig smag i munden, skal man have et SOFInummer, det er en slags CPR nummer, det får man her i ZuidHolland på skattekontoret i Haag. De vil heller ikke tale engelsk. Efter en månedstid får man så sit sofinummer og kan begynde at arbejde.
Desværre bruger man ikke fagforeninger så meget hernede som man gør i Danmark. Det bevirker at der er mindre gode arbejdsforhold, de slipper afsted med ting som er fuldstændigt uacceptable i DK. F.eks Henks arbejds skema; det bliver ofte ændret 1 uge før. Så har man måske inviteret gæster eller sagt ja tak til, at tage på besøg og må aflyse, eller også kan jeg sidde alene med gæsterne.
Da jeg kom herned og ikke kunne sproget fik jeg arbejde på et hotel her i byen. Det er en kendt hotelkæde så jeg troede da naivt at de havde ordentlige forhold. NOT! Der var ingen ekstrabetaling for skæve arbejdstider. F.eks begyndte jeg kl. 06:00 og troede at den første time ville give et nattillæg. Men nej, det bruger man ikke i hotelbranchen, heller ikke weekend tillæg eller helligdags tillæg. Da jeg engang blev syg på en torsdag før en weekendvagt og således lå i min seng fredag, lørdag og søndag fik jeg at vide om mandagen at nu havde jeg jo haft weekendfri så jeg skulle arbejde næste weekend som normalt var min fri weekend! Og vi havde kun sådan en 1 gang om måneden! Timelønnen var € 9, 63 hvilket er mindre end 75 kr. Og sådan kunne jeg blive ved.  Nu tjener jeg € 12,60 (93,70 DK.K)  i timen og det skal vidst forestille at være en god løn.
Har man børn, eller planlægger at få nogen i Holland, skal man være opmærksom på at børnene skal i skole som 4 årige. DVS at de er forpligtet til, at gå i skole fra de er 5 år, men kan starte som 4 årige. Det er velanset at man sender de små uskyldige pus afsted i andres varetægt. Det er der nok adskillige meninger om hvad der er bedst, men da jeg oplevede min skoletid som tortur fra visse upædagogiske læreres side, synes jeg ikke om, at en forsvarsløs 4 årig skal alene afsted og risikere psykisk tortur.
Hvis man får et barn i Holland skal det registreres og navngives på rådhuset/kommunen kun 2 dage efter fødslen!Ikke noget med, at se ungen an først for at se om navnet passer...
Når alt det brok er sagt er det også på sin plads at sige, at her såmænd er udmærket at være...men måske tæller min mening ikke her...jeg er stadig forelsket og ser livet lidt gennem rosenrøde briller...sådan da ;-)

3 kommentarer:

 1. Ved du noget om man kan tage sin førtidspension med og skal man så beskattes af den i Holland eller Danmark? findes der rabat på sundhedsordninger til pensionister? Tak for en god blog :-) Mvh Betinna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej der er dobbeltbeskatning I Holland. . .Trist

   Slet
 2. Hvordan finder man bogey at bo I... Groningen ca

  SvarSlet