onsdag den 31. december 2008

Hollandsk mad....
Hvis det står til Henk spiser vi ikke andet end hollandsk mad. Men nu står det altså ikke til ham alene.... Ikke at der er noget galt med deres mad, tværtimod, men jeg kan altså godt blive lidt træt af det indimellem. Det er gammeldags kost i mine øjne. Jeg spiser det med velbehag blot ikke flere gange om ugen.
For eksempel witlof. Witlof er julesalat. Henks yndlings måde at spise witlof på er at man koger det og ruller skinke om, lægger det i ovnfast fad, hælder godt med ostesovs over og bager det i ovnen 15-20 min. Det spises med kartofler til. Det er lækkert! Men ikke hver uge. Jeg har først lige fundet ud af at man faktisk også bruger Vitlof på andre måder og det skal vi prøve.
De spiser også rosenkål. Jeg har altid HADET rosenkål! En af gangene jeg besøgte Henk hernede før vi blev gift blev jeg inviteret over til middag hos hans forældre fordi han havde aftenvagt. Da jeg ankom viste det sig, at menuen stod på rosenkål.... gyse... Jeg besluttede mig for, at vise mig fra min pæne, velopdragne side og nøjes med at ta' et par stykker over på tallerknen og så ellers forsøge at sluge dem helt. Det viste sig at de var endnu mindre end dem man har i Danmark, MEGET mindre endda! Hernede fås de i 1½ cm i diameter mod de der fæle golfbolde man spiser i Danmark (ja JEG gør ikke! ADW), min svigermor havde undladt at skamkoge dem som mange ellers har for vane og jeg besluttede mig artigt for at smage på en. Det viste sig den smagte som friske grønne ærter..... jeg tog et par stykker til.... de smagte stadigvæk som ærter og så åd jeg ellers skamløst. Henks datter, Lillian, sagde ondt at jeg kun spiste dem fordi jeg ville gøre indtryk på svigermor. Den ondskabsfulde bemærkning valgte jeg at overhøre.... også selvom der var et gran af sandhed i den.... Det var jo blot mit held at de smagte godt. Så nu spiser vi også dem en gang imellem...hvem havde troet det?!!!
En tredie ret jeg vil indvie jer i er Zuurkool, surkål på dansk. Den blev jeg også præsenteret for hos svigerforældrene. Jeg var lidt bekymret for hvad det mon var.... surkål lyder altså fælt i mine ører og klinger lidt for meget af tysk sauerkraut. Jeg forventede næsten at se svigermor i Oktoberfest kostume svingende 5-6 krus skummende øl. Det undlod hun. Det viste sig at være en ret lavet i ovnen med kartoffelmos m.m. Man tager: 1 pose færdigkøbt surkål (det ta'r ca 2-3 uger at lave selv og hvem har tid til, at vente på det når man er sulten.... ;-] ), et stykke flæsk og en pose kartofler, dertil en røget medister. Surkålen kommes i en gryde og der hældes vand ved, flæskestykket lægges oven på og man koger det til flæskestykket er kogt igennem. Flæsket skæres i små tern og blandes med surkålen. Kartoflerne har man imellemtiden skrællet og kogt og derefter lavet til kartoffelmos. Nu tager man et ovnfast fad, hælder surkålen der indeholder flæsketernene i og lægger kartoffelmosen ovenpå og det trykkes godt ned. man drysser rasp på og lægger et par SMÅ smørklatter hist og pist og så lægges den røgede medister ovenpå og retten sættes i ovn i 20 min. Det smager fortræffeligt, men det er en kraftig ret som bider lidt i maven hvis man spiser for meget eller spiser det 2 dage i træk..... jeg taler af erfaring....

Holland er pandekagernes hjemland, de må så absolut være inspireret af landskabet som er dejligt nemt at cykle i.....
Man kan få pandekagerne som dessert med frisk frugt og flødeskum, ikke rullet/foldet sammen som oftest i Danmark, men store runde og åbne med fyldet lagt indbydende ovenpå. Hvis man er til en pandekage til frokost kan de fås med alt muligt fyld bagt med i. Det er jeg ret vild med! Jeg spiser dem dog kun når der er gæster fra Danmark. Én af mine yndlings er med bacon og ingefær.......UHM! Rynk ikke på næsen før du har smagt det! 

En anden pandekage de påstår er deres opfindelse er Poffertjes, det ligner mest af alt en sammenfalden æbleskive. Når man bestiller dem på en café får man dem serveret 10-15 stk. ad gangen med flormelis strøet over og en gevaldig klat smør på som er travlt optaget af at smelte på de varme pandekager. Den allerførste gang jeg besøgte Henk i Delft tog han mig med hen på byens bedste poffertjes sted (han ville vel imponere mig...) og bestilte 2 x af de bedste. Jeg fik en portion serveret som den før nævnte og troede naivt at den store klump smør der lå ovenpå var vanilleis, den havde samme farve og smeltede med samme hastighed. Jeg stak gaflen i klumpen og førte den i retning af munden 'Hvad tror du det her er' spurgte jeg Henk som så meget overrasket på mig og sagde 'det er da smør'....... jeg har grinet en hel del af det siden hen, jeg er ikke så vild med smør så jeg ved at jeg ville ha' spruttet og skabt mig hvis jeg havde taget en stor bid af det....

De har en morgenmadsret der hedder Uitsmijter, det betyder faktisk en 'udsmider', har man fået den ønsker man at nogen havde smidt den ud! Jeg er ikke helt sikker på rækkefølgen eller mængden andet end at det er ALT for meget. Det er et par skiver hvidt franskbrød, så steges der et par skiver skinke og hurtigt lagt 3 spejlæg over skinken på panden, 3 spejlæg fylder godt i landskabet skal jeg hilse og sige, og for at gøre ondt værre lægges der ost ovenpå spejlæggene og det steges til osten er smeltet Det hele bliver lagt ovenpå brødet og serveres......... har set det spist med mayonaise på........ Første og eneste gang jeg har spist det lovede jeg mig selv, med Henk som vidne, at det vil jeg aldrig spise mere. Jeg havde kvalme længe efter. Idag lokkede jeg en intetanende veninde fra Sverige til at spise det, hun spiste 2/3 og havde fået nok!
Det er måske en ret for langturschaffører?

Lagde du mærke til billedet med Henk og fisken? Sådan spiser man sild i Holland. Man holder den over munden og kører den ned som om man var en søløve.... jeg har set det på markedet mange gange. En eller anden dag stiller jeg mig bag ved en sildespisende og kommer med søløve lyde...... :-D
Det er en tradition....en af de stolte..... selv deres kunst ligner en sildespiser....