lørdag den 1. juni 2013

Hollandsk Peanut-ost

I Holland spises der peanut butter på brød næsten ligeså meget som i Amerika... næsten. Det er fast inventar på morgenbordet på hoteller og steder der serverer morgenmad (ikke så mange steder!). På hollandsk hedder der Pindakaas, hvilket altså betyder Peanut ost. Det skyldes at der ikke er smør i produktet derfor blev producenten af Peanut butter tilbage i 1960'erne tvunget til at kalde det noget andet. Pudsigt for der er jo heller ikke ost i...
Henk spiser jævnligt peanut butter, det er godt for diabetes patienter fordi det holder blodsukkeret stabilt i timevis. Jeg spiser det også nu med glæde...
Jeg har jo et helseflip for tiden så jeg besluttede mig, at lave peanut butter selv. Jeg fandt en opskrift på nettet og rettede den lidt til så den passede min smag. Og jeg synes også at når jeg nu sku' bruge så meget arbejde og penge på det sku' det i hvert fald gøres ordentligt så jeg brugte økologiske peanuts.
Jeg brugte:
500 gram hele jordnødder (med skal)
1 tsk peanut olie
ca 5 dråber Stevia (kan erstattes med lidt god honning)
knivspids salt.
Jeg afskallede de mange peanuts (godt mens man ser TV)
lagde dem i blenderen og blendede ca. 3 min. ialt, stoppede et par gange og skrabede det ned med en dejskraber og blendede igen til det var den konsistens jeg ville ha' - lidt grynet. Så tilsatte jeg stevia og salt  og blendede ca. 20 sekunder. Jeg skrabede det over i en glasskål med tætsluttende låg og opbevarer det på køl. Kan efter sigende holde i et par måneder på køl... men mon ikke det er spist inden da?!


11 kommentarer:

 1. Jeg har aldrig tænkt på, at man kan lave det selv - tak for en rigtig god idé, Mai-Britt! Vi elsker peanut butter her i huset.

  SvarSlet
 2. Hej Madame,
  Du ka' tro jeg er glad for at jeg har gjort det for jeg ved nu hvad der er i. Der deklareres jo ikke på mængderne af f.eks salt.

  SvarSlet
 3. Det er da i hvert fald nemt at lave! Måske lige bortset fra afskalningen, men som du siger, kan man jo se tv imens :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre røg der et par stykker indenbords mens jeg afskallede dem hehe... nå altså, nu da jeg tænker efter så forsvandt den første pose vi købte til formålet også ned i dybet... Det skal man så tage højde for ;-)

   Slet
 4. Har aldrig smagt peanutbutter, måske man burde prøve. :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Når man smager det for første gang skal man være opmærksom på, at det ikke skal smøres på brødet som var det Nutella, for så klistrer det op i ganen og er bare noget så irriterende at spise. I USA spises dem med f.eks drue gelé i en sammenklappet sandwich, det har nu bestemt sin charme.

   Slet
 5. Gad vide, om jeg skal prøve din opskrift til Frank?
  Jeg har prøvet - flere gange endda - men jeg kan altså ikke lide Pindakaas, kun Pindasaus kan jeg til nød spise. Men Frank spiser selvfølgelig Pindakaas med stort velbehag ☺.

  Jo, jeg synes det er utroligt forvirrende, at der kun er 1 navn for bl.a. oma og opa og jeg tænker tit på, hvordan mon de unge mennesker, altså Franks datter og svigersøn hitter ud af det? Bortset fra det, så forstår jeg ikke, hvorfor hollænderne sparer på ordene lige på det område? Som vi tidligere har været omkring, så er den hollandsk/danske Gyldendal jo ½ gange tykkere end den dansk/hollandske, så de må have mange ekstra ord i forhold til det danske sprog ☺ ☺ ☺. En god dag til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis du laver er jeg spændt på at høre hvad frank synes om det. Du er nødt til, at tilføje lidt sødt og salt for ellers er det bare for BLAH...

   Her i familien giver de Opa og Oma tilnavne som Opa Politie for at vide hvem det er der tales om. Jeg synes det er lidt underligt på den måde. Der kan jo absolut heller ikke komme på tale at kalde bedsteforældrene ved fornavn som f.eks Opa Henk... Det ville ellers gøre det noget nemmere.

   Slet
 6. Peanut ost, har jeg aldrig hørt om....men lyder spændende. Forøvrigt skulle det være godt at løbe på ;-) Tak for opskriften :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lidt sjovt ord peanut ost, det er nu min egen oversættelse ;-)
   At det er godt at løbe på er nok fordi det holder blodsukkeret i balance?! Hvis det så ovenikøbet er hjemmelavet så du slipper for alt for meget salt og sukker, løber du måske stærkere og bedre? ;-)

   Slet
  2. Lidt sjovt ord peanut ost, det er nu min egen oversættelse ;-)
   At det er godt at løbe på er nok fordi det holder blodsukkeret i balance?! Hvis det så ovenikøbet er hjemmelavet så du slipper for alt for meget salt og sukker, løber du måske stærkere og bedre? ;-)

   Slet