søndag den 9. juni 2013

Müslibrød og dadelkugler...

Da jeg vågnede imorges var det gode vejr rejst sydpå ligesom hollænderne. Ærgerligt at det allerede var smuttet for jeg var ikke helt færdig med det endnu.
I løbet af den grå dag besluttede jeg mig for, at det sku' være store bagedag og at jeg havde lyst til et müslibrød, så jeg gik ned i supermarkedet, som heldigvis har åbent om søndagen, og købte en pose morgenmadsmüsli, lavet med havregryn ikke på cornflakes og godt med nødder og kerner i, samt kokos og rosiner.
Op i bageskålen med det hele, 375 g. , 2 spsk. flydende honning, 1 spsk olie og 1½ dl mælk. Jeg rørte det lidt sammen og lod det stå lidt mens jeg fandt mel og gær frem. Jeg brugte  ca. 200 g.sigtemel, ca. 150 g speltmel og ca. 250 g. øko hvedemel, det blev lavet på gefühl så det er svært at gi' de nøjagtige mål.
2 tsk tørgær blandet i 3½ dl lunkent vand og så smed jeg det hele en tur i røremaskinen med dejkrogen på, og rørte det til det lignede brøddej, ikke for klistret men heller ikke tørt.
Man må føle sig lidt frem.
Derefter lagde jeg et viskestykke over og lod det hæve i ca 3 timer, jeg slog det ned 1 gang.
Så op i en brødform i passende størrelse, jeg ridsede det på kryds og tværs fordi jeg synes det ser pænt ud. Jeg lod det efterhæve mens ovnen varmede op til 220 grader. Så penslede jeg brødet med koldt vand. Brødet kom i ovnen først 10 min ved 220 grader, så skruede jeg ned til 180 grader og bagte det i 30 min. når brødet er bagt dufter det af brød. Jeg tog det ud af formen og bankede på undersiden, det skal lyde hult.
UHM! Har tænkt mig at spise en skive til morgenmad...

Mens det bagte fandt jeg på, at jeg sku' lave dadelkugler. Vi købte for et par uger siden de lækreste, blødeste og friskeste dadler jeg nogensinde har smagt! Dem var der kun ca 100 gram tilbage af. Jeg afstenede dem og lagde dem i en skål til stavblenderen ( i mangel af en foodprocessor!) Jeg kom en spsk smør i, 1 spsk. kokos,1 spsk. havregryn, kornene fra en ½ stang vanille. 3 spsk kakaopulver og et par skefulde cognac i. Så blendede jeg det til det var en ensartet masse. Jeg hældte 3 spsk kokos på en tallerken og trillede små kugler som blev rullet i kokos. De blev stillet på køl 1 time og smager pragtfuldt!!
Der kan blive 12 små kugler.
Da jeg lavede dem kom jeg i tanke om nogle lyserøde kugler med kokos vi købte i spisefrikvarteret da jeg gik i skole, vi havde døbt dem til 'Moderkager' ... og selv kioskejeren kaldte dem det!

Hen under aftenen skiftede vejret endnu engang og solen skinner igen...

4 kommentarer:

 1. Supergod idé at bage et brød med müsli - det må jeg prøve - og dine dadelkugler ser også lækre ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Madame, brødet er bare SÅ lækkert!! Det er bestemt ikke sidste gang jeg laver brød på den måde. Har også overvejet at afprøve det meget omtalte Stenalderbrød, men der skal vildt mange nødder og kerner i og nogen af dem er lidt besværlige at få fat på i Holland.

   Slet
 2. Som sædvanlig er det med stor nydelse og knurrende mave, at jeg læser dit indlæg. Jeg eeeelsker både Müeslibrød og dadelkugler, moderkagerne kender jeg til gengæld ikke. Jeg lavede for kort tid siden dadelbrød og de forsvandt også som dug for solen.
  Det er lidt synd, at vi fik alt det gode vejr i går. Det var uhyre lækkert, jeg plejer som regel ikke at blive rød efter at have siddet i solen, men jeg skal da godt nok love for, at der blev brugt Aprés Soleil i rå mængder i går aftes ☺ ☺.

  SvarSlet
  Svar
  1. Moderkagerne var lidt i retning af studenterbrød, blot i en væmmelig lyserød farve. Har faktisk ikke set dem siden 1970'erne. Måske blev de forbudt i EU ;-) Dadelkuglerne er vildt lækre, så gode at jeg gav Henk resten med på arbejde for ikke at grovæde dem alle sammen selv!

   Jeg har faktisk også fået lidt farve hvilket er sjældent det sker for mig. Solen kommer og går her... de påstår 20 grader idag, men jeg ved da ikke hvor?!

   Slet