lørdag den 17. august 2013

De vilde brombær

I slipper ikke for et foto af en skøn blomst fra svigerforældrenes have:
Hvornår hedder det Georgin og hvornår er det en Dahlia?

Igår da vi gik tur med Mosto ude ved hjortene kom vi forbi en lang stribe brombær buske, de er vilde og offentlige, siger Henk, og mener dermed at man har lov til at plukke dem til eget forbrug. Så det gjorde vi. Jeg ville ønske de havde plantet den tornløse sort! Vi kom hjem med 900 gram brombær og jeg tænkte lidt over hvad jeg ville lave af dem. Jeg spurgte, som altid, Frk Jensen til råds og hun sagde lige dele sukker og bær. Halvt farin og halvt hvidt sukker. Jeg har altid en bøtte sukker med brugte vaniljestænger i så det brugte jeg lidt af også. Man lægger det lagvis i gryden, jeg fik mange lag for jeg brugte en høj smal gryde. Så varmer man det langsomt op under konstant omrøring til kogepunktet og lader det koge i ca 10 min under omrøring.
Jeg overså med vilje det med konstant omrøring for jeg sku' jo også rense glassene, så der blev kun rørt en gang imellem.
Jeg vaskede 4 glas af, skyllede dem med kogene vand og hældte flydende (dansk) Atamon i, satte låg på og rystede atamonen rundt. Da bærrene var færdige rørte jeg en tsk Atamon i og fordelte det i de 4 glas. Der var en lille smule tilovers som kom i en lille skål til morgenmaden. Det er faktisk for sødt til morgenmad, jeg tror det vil egne sig fint til f.eks pandekager gerne med en lille klump is eller flødeskum og lidt hjemmelavet brombær til.
Uanset hvad man bruger det til smager det SKØNT! :-P

9 kommentarer:

 1. Det lyder vel nok lækkert! Jeg så mange modne brombær på min travetur her i eftermiddag og gik og spiste af dem. De vokser vildt flere steder her i nærheden. Kan man mon ikke nøjes med mindre sukker, end frøken Jensen foreslår?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg sagtens mand kan hvis man smager det til mens man koger det. Og brun farin har jo mere smag end hvidt sukker så man får smag nok.
   De her brombær var nu lidt sure så de havde brug for sukker, men den næste portion skal laves med mindre så mine tænder ikke falder ud... :-)

   Slet
 2. Åh det med blomster er jeg ikke god til MaiBritt. Min mor kender navnene på flere lokale blomster hernede end jeg gør ;-) Lækker marmelade du fik lavet. Brombær er altså lækre. Desværre ingen her! Lige nu er der kaktusfugter som man også kan lave marmelade af men de er en helt kunst at plukke. Ha en dejlig søndag♥

  SvarSlet
  Svar
  1. Jah jeg har set kaktusfrugter og har set at de er en udfordring at plukke. Men de smager jo fantastisk.
   Her er vejret skiftet fra sommerhede til kølig sensommer med byger. Jeg ved at i Israel er sommeren langt fra overstået, så nyd det gode vejr!
   God søndag til dig også!!

   Slet
 3. Hej Mai-Britt !
  Ja brombær er bare skønne !
  Man skal bare passe på med at plukke dem for tidligt. De skal nærmest falde af,af sig selv, ned i hånden på en, ellers er de møgsure. Venter man bare et par dage til, og lader dem falde af sig selv, ja så er de søde og dejlige.
  Jeg fryser dem ned og putter en håndfuld i min morgen-smootie.
  Kærlig hilsen og go søndag fra Benedicte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Benedicte,
   Det lyder som en god idé med brombær i smoothies!

   Slet
 4. Som Benedicte siger, skal brombær være kulsorte, inden man tager dem, ellers er de både for sure og temmelig meget uden smag.
  Jeg har den tommelfingerregel, at jeg har 1/3 sukker i mine marmelader; dvs. at har jeg et kilo bær, bruger jeg et halvt kilo sukker. 'Pund-til-pund-metoden' er fra vores bedste- eller oldemødres tid (og dermed fru Jensen), og bliver ifølge de flestes smag i dag næsten altid alt for sødt.
  Jeg kan umiddelbart ikke komme i tanke om andet end ribs og rabarber, som kræver lidt en lidt større sukkermængde end den nævnte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er da ihvertfald sødt nok... ;-) Næste gang kommer jeg mindre i for at kunne smage andet end sukkeret.

   Slet
 5. Georginer og dahlia er den samme blomst. Det første er det danske navn og det sidste er latin, mener je

  SvarSlet