torsdag den 8. marts 2012

Torsdags marked i Delft

Solen skinnede idag, det er skønt ovenpå dage med kedelig grå tåge! Jeg  tog med sporvognen ned til 'Downtown Delft' ;-) og gik i butikker og markedet. Der er altid travlt på markedet især når det er vindstille og tørvejr.
Jeg stillede mig op på rådhustrappen, der hvor brudeparrene plejer at stå og blive fotograferet, og tog et billede af boderne så'n lidt udefra. Nej, jeg kender ikke parret på billedet, de var der bare... tænke sig; nu bli'r de verdensberømte uden at vide det ;-D
Jeg ringede til Henk og spurgte om der var noget bestemt fra markedet han ikke ku' leve uden.Han ville meget gerne have fisk til sin madpakke imorgen og det sku' altså allerhelst være fra "Simoni's" for de er MEGET bedre. Så jeg gik hen til boden som ligger side om side med en anden fiskebod, Men Simoni's har altid lange køer, 3 gange så lange som nabobodens. Da jeg ankom stod der ca 15 mennesker i kø og jeg blev naturligvis sprunget over af et par damer... intet nyt under solen der. Først spurgte jeg om de havde Torskerogn, det hedder KUIT og udtales lidt pudsigt så'n med spidset mund og en mystisk kaøvt lyd. Det er en lyd der næsten ikke er til, at sige rigtigt for udlændinge og vi øver den jævnligt i klassen og falder om af grin af os selv og hinanden. Nå, men fiskemanden ku' da heller ikke forstå hvad jeg sagde... jeg grinede lidt af det og han blev lidt flov. Heldigt for ham ;-)  Mens jeg stod i kø overhørte jeg en samtale mellem et par damer der var gået derned i frokostpausen, den ene forstod ikke hvorfor de sku' stå i en lang kø hos Simoni's når der nu næsten ikke var nogen ved den anden bod. Hun blev forklaret i detaljer om hvor meget bedre og større og friskere fisken er hos Simoni's! Så ved vi det. Fisken bliver dyppet i dej og friturestegt, ligesom de gør de i England med Fish 'n Chips. Det smager godt men er meget fedt og sandsynligvis usundt som bare den! 
Belæsset med frokost til Henk gik jeg videre og købte ost; Oude Amsterdammer som er min absolutte yndlings ost fordi den har en god smag; den er lagret og har en lækker eftersmag UHM! Hos ostemanden skal man smage på osten og han ser nærmest såret ud hvis man afslår! Jeg vil naturligvis ikke såre ostemanden så jeg smager altid lydigt på ostene. Derefter hen til bagerboden og købe lækkert landbrød, da jeg kom hjem skyndte jeg mig at lave en ostemad! Når man vælger sit brød bliver man spurgt om det skal skæres i skiver. Siger man ja bliver det kørt ind i en skæremaskine der er enormt stor, den er nok fra de gode gamle dage. Efter jeg havde købt frugt og grønt gik jeg hen for at købe blomster. Om torsdagen ligger blomsterboderne et andet sted end resten af markedet. På vej derhen var jeg nødt til, at gå forbi mit hadeobjekt nr 1! En lirekasse på steroider: 

Den spiller larmende hæslig musik og de står og tigger penge. Jeg havde ikke lyst til, at tage et foto når han så det i tilfælde af, at han ville afkræve mig penge for det. Han har sin raslebøsse i hånden.
Og for at gøre ondt værre står der en stakkels hest foran monstrummet og skal høre på musikken hele dagen. I mine øjne er det dyreplageri! Fatter ikke det bliver tilladt, men det er sikkert en gammel tradition af de stolte.Efter at have shoppet, smagt ost, stået i lang kø ved fiskeboden, gået gysende forbi lirekassen et par gange fortjente jeg en kop kaffe... aaaaaah!Jeg købte de aller friskeste tulipaner man overhovedet kan få, fås kun friskere hvis man selv henter dem ude i haven.

2 kommentarer:

 1. Tak for en dejlig markedstur.
  Jeg elsker også at gå på marked, desværre har vi kun et lille marked her i byen, men heldigvis er der ikke så langt til større markeder.
  Sjovt nok så har jeg også at lidt besværligt forhold til lirekassemanden og hans påtrængende bøsse, jeg forsøger altid at snige mig udenom ☺. Men for søren da, hvor er det synd for den stakkels hest, at den skal stå der og lytte til det spektakel, vi er fuldstændig enige, det tangerer dyrplageri.

  Med hensyn til integrationen, der kan jeg også nikke genkendende til hvad du skriver ☺.

  De havde lovet sol i dag, men den lader vente på sig hernede i syden. Jeg håber snart den dukker frem. En god dag til dig.

  SvarSlet
 2. Ja den der forvoksede lirekasse er fæl! Alle jeg har haft på besøg hernede er ved, at gå til over den og alle undrer sig over deres tiggeri. Men som min mor venligt siger: Ja, det er måske et arbejde der passer til nogle mennesker, det er jo ikke alle der kan have et almindeligt 8-16 job'. Nej, men skal det da gå ud over os andre... ;-) - Og så det stakkels dyr!!
  De har lovet sol med lidt skyer her hele ugen, men vi har nu mest set skyerne. De har lovet helt op til 20 grader i weekenden og det håber jeg passer!!

  SvarSlet