onsdag den 31. december 2008

Hollandsk NytårDet hollandske nytår falder på samme dag som i Danmark.... ;-D
Man har brugt MANGE penge på fyrværkeri i år. Vi sidder på første parket med vores panorama vindue på 14. etage. Faktisk så er der en del der er skudt op udenfor vores bygning der kommer op til vores etage og "eksplodere" i et farveorgie og et kæmpe BANG, det er både godt og ondt for jeg er blevet lidt forskrækket og blændet et par gange.
Traditionen hernede er vistnok at spise en friturestegt bolle med fyld i, f.eks ananas. De minder om Berlinere bare uden sukkeret på. De er slemt fede og skvulper i maven så 1 må vist være nok i en sæson. En avis laver hvert år en top 100 liste over de bedste Oliebolle boder rundt om i landet, de sidste på listen foreslås at lukke ned og forbydes adgang til madlavning.... haha det må være slemt. En af boderne i Delft var på 9. pladsen hvilket da er ok når de har en top 100 liste, det er den eneste fra Delft der er med på listen. Jeg gik forbi boden et par gange idag og køen var mega lang! Det sagde mig noget om at det vist er en tradition her for ellers havde man vel ikke blevet stående i -4 grader med lidt sne i ny og næ.....
De ansatte i boden knoklede på og lignede den der indiske gudinde med de mange arme......
Jeg spiste en Oliebolle (jamen det hedder de virkelig) for en månedstid siden og besluttede, at det var nok en af de spiser man skal være hollænder for, at nyde.
MHT fyrværkeri salg i Holland er det kun tilladt at sælge/købe fyrværkeri i de sidste 3-5 dage før nytår. Man kan bestille og betale det i god tid og så afhente det i den tilladte uge. Der ligger et fyrværkeri udsalg ved siden af mit kontor og fyren der ejer det knokler i døgndrift i den uge her og holder en uge fri bagefter, til gengæld har han så vistnok lavet hovedparten af sin årsindtægt og resten af tiden arbejder med sin hobby og fremstiller smedejernslåger...... men de store penge er i fyrværkeri. TSK TSK.... fyrværkeri er flot, men det er altså for åndssvagt!
Mange tager til Belgien og køber fyrværkeri i utide og også det ulovlige der lyder som et bombeangreb.
Iaften er det blevet meget tåget og fyrværkeri orgiet har ikke gjort det bedre.

Iøvrigt så kalder hollænderne Nytårsaften for 'Oudejaar's avond' hvilket betyder 'gammelt års aften'  :-D