onsdag den 30. maj 2012

Min nye bedste veninde...

Hele mit voksne liv, efter jeg fandt ud af at jeg elsker madlavning, bagning, syltning m.m. har jeg sukket efter, at eje Frk. Jensens kogebog... den RIGTIGE vel at mærke, ikke de der nye forbedrede (?) udgaver der har sat opskrifter i der umuligt fandtes tilbage i 1930.
Nå, men det jeg vil dele nu (prale af...) er at jeg har nu erhvervet mig et pragteksemplar! Jeg fandt en blog med gamle bøger til salg: http://mostersbooks.blogspot.nl/2012_02_01_archive.html og om ikke han havde Frk Jensen liggende ude i garagen sammen med de andre bøger. Den er så god som ny... altså taget i betragtning at den er trykt i 1936! Hold da op hvor er jeg glad for den!! Jeg har læst opskrifter og moret mig over, at alt kan spises... krageunger f.eks. Og flyvefærdige Rågeunger smager fortræffeligt...  Så hvis krisen kradser skal jeg da ha' en luftbøsse ;-)
Nu mens vejret er godt nøjes jeg med, at læse i bogen når det bliver køligere skal et par opskrifter afprøves og resultatet bliver lagt på bloggen! Jeg håber I glæder jer ligeså meget som mig...

Min hollandske altan - at fortryde eller ikke fortryde

Nu er der kommet liv på vores altan...blomsterliv. Som bekendt bor vi meget højt oppe, 13/14 etage alt efter hvordan man tæller (amerikanerne tæller det til 15. etage), så her er kraftig sol og til tider en stiv kuling hvilket kræver solide blomsterkasser og robuste blomster. Vi har erfaret at Pelargonier klarer sig bedst her på Mount Højhus ;-) 
I år har vi malet altangulvet... det har jeg allerede fortrudt for det blænder! Så har vi sat en palme og en birk ud bag bænken, det har jeg ikke fortrudt. Vi har også hængt en altankasse på glasvæggen indtil naboens altan med hængepelargonier...det har jeg ikke fortrudt endnu.
Jeg har fortrudt at jeg ikke købte et nyt altanbord da jeg så det sidste år, det ku' klappes halvt sammen og det var smart. Indtil jeg finder det lider vi med det blå plastikbord. Det er ikke kønt men det virker.

 
Vi døjer med duer her oppe. Jeg elsker fugle men vil altså ikke have duer på altanen. De bygger rede og hvis man lader dem gøre det kommer de igen år efter år. Duemøg er giftigt for menneskelunger så det er ikke godt når man skal rense det væk.  Da vores naboer har en due rede på deres altan er jeg bange for, at andre duer får den strålende idé at slå sig ned hos os i et ubevogtet øjeblik så derfor har jeg hængt kulørte klude op som blæser for vinden. Det har virket indtil videre, men hvor længe kan de blive ved med, at være bange for karkludene?

Så nu skal vi bare blive ved med, at have godt vejr så vi kan bruge vores blomstrende altan! Sol og sommer, tak!

Ferie 2012

Blomsterpotte på torvet i Roskilde.


Vi tog bilen til Danmark denne gang for der var et par ting jeg ville have med tilbage til Holland som ville koste for meget, at tage med flyet.
Det giver lidt mere frihed at køre for så kan vi nemmere komme rundt og se landet. Der er jo så meget Henk ikke forstår... ;-)
Jeg har ikke vist Henk så meget af mit liv, min barndom og ungdom' feriesteder. Jeg tror Henk troede jeg kun opholdt mig på stenbroen sommer og vinter. Stor fejl! Selv storbyboere vil se natur en gang imellem. Så denne gang blev Henk slæbt med rundt, vi var ved Roskilde Strandpark for der holdt jeg campingferier da jeg var teenager og i 20'erne. Det var en skøn dag og vi sad længe og så ud på fjorden og på byen på den anden side.
Dagen efter kørte vi til Helsingør og tog færgen til Helsingborg. Kronborg er et skønt syn fra vandsiden.
Vi kørte til Mölle på Kullen og gik en lille tur og nød udsigten:
Bor der mon nogen i det lille sorte træhus?




Fyret på Kullen.
Godt med en bænk til en tiltrængt pause efter vandreturen.

Blåbær is på vej ned fra fyrtårnet. Henk vil vise verden at vi VAR altså i Sverige. Han kalder det IKEA farver... og det har han da ret i ;-)
Vejret skiftede pludseligt fra hede til uvejr; sol til højre mørke truende uvejrs skyer til venstre. Fascinerende!
Vi skyndte os ind i bilen og kørte bogstaveligt talt ind i regnvejret. Plask! Bagefter var alle de døde insekter vasket af nummerpladen. Så det var da godt for noget.

Onsdag tog vi på tur uden min mor: Jeg ville vise Henk Møn og man klatrer altså ikke rundt med en stok på Møns Klint. Jeg holdt mange skoleferier i min mosters hus på Møn da jeg var barn/teenager, så jeg har kun positive tanker om Møn. Dengang cyklede jeg eller gik rundt med mine kusiner, vi tog til stranden næsten dagligt, eller cyklede til klinten og kurede ned på bagdelen... ja tænkt det gjorde vi! Vi må ha' været sindssyge! Det var selvfølgelig ikke på de stejle kalk skråninger men alligevel!

Jeg bliver glad når jeg ser skilt og bro:
Dronning Alexandrines bro... bedre kendt som Møn-broen.

Aaaaah, hvor skønt at være tilbage!
Mølleporten i Stege. Det er byporten og var tidligere et fængsel. Den er bygget i 1400 tallet...så vidt jeg ved.

Jeg lovede Henk at han sku' spise de bedste fisk på Møn; friskfanget og tilberedt som Mor gjorde det... ;-) Og det holdt stik.
Ikke så ringe endda...

Før og efter billeder... Ingen klager! Det er et godt frokost sted i Klintholm Havn!! Hyttefadet har ligget der så længe jeg kan huske.
 Nyde livet på en skøn strand en dejlig sommerdag...                    
Møns Klint i al sin magt og vælde...




Ikke for folk med højdeskræk! Møns Klint er, efter min mening, et af de skønneste naturområder i Danmark... men jeg har naturligvis ikke set hele Danmark!

Resten af ferien gik med at slappe af og hvile læggene som var godt ømme af toppede brosten i Roskilde, klatre på kullen og bestige Møns Klint og vandretur i Klinteskoven.
Da vi kørte hjem lørdag var der trængsel på motorvejen til Hamborg. Jeg tror vi rendte ind i samtlige 30.000 fodbold fans der var på vej til  Hamborg for at se kampen mod Brasilien. SUK! Det (og vejarbejde og et par ulykker) gav os en forsinkelse på 3 timer...

Det var en dejlig ferie!!

lørdag den 5. maj 2012

Blomstermarker i Holland

Når man om foråret kører på landevejene i Holland, i provincen Noord Holland, kan man være heldig at se marker fulde af blomster. Man vil også se flere fejl parkerede biler og mennesker med kameraer tosse omkring uden sans for, at der er trafik de skal passe på...
Det overgår altankassen...
Og sådan bliver det ved... især omkring Lisse hvor Keukenhof ligger. 
Det er da ikke så ringe endda, vel?!

fredag den 4. maj 2012

4. og 5. maj i Holland

Det er både mindehøjtid og festdage i Holland nu, 4. og 5. maj.  D. 4. maj mindes man de der mistede livet under den anden verdenskrig, d. 5 maj fejres befrielsen.
Da jeg var barn satte vi 5 lys i vinduet om aftenen d. 4 maj. Historien melder, at mange spontant satte et lys i vinduerne d 4. maj da meddelelsen kom om befrielsen for, at markere at flere års mørkelægning var slut. Dagen efter, den 5. maj 1945 kapitulerede tyskerne, og Danmark var helt frit.
Jeg har ikke oplevet 2. verdenskrig, min mor var stort barn under besættelsen og min far var var ung soldat så der var endnu ikke tænkt på mig dengang, men mine forældre og historietimerne i skolen har fortalt mig om tiden.
(fotoet er stjålet fra internettet)

Mine forældre har fortalt om at der var mangel på forskellige fødevarer men at de dog aldrig sultede. I Holland var det anderledes. Mine svigerforældre (herefter kaldt ma & pa) har fortalt om tiden der til sidst var noget så hæslig. De boede i Delft som ligger ca 12-15 km fra Rotterdam. (herefter Ro'dam) Da tyskerne besatte Holland forsøgte hollænderne at gøre modstand hvilket selvfølgelig var som hvis en mus vil slås med et kat... Det resulterede i, at de bombede Ro'dam synder og sammen (derfor er de fleste bygninger i Ro'dam ikke ældre end ca. 60 år) og pa fortæller, at de kunne høre bombardementerne og se røgen var Ro'dam helt i Delft. Folk fra Ro'dam flygtede ud af byen og gik mod Delft i en stor flok.Og så var Holland med i krigen, landet ligger jo godt ud for Englands kyst, ligesom Belgien, Frankrig og Norge.
Tyskerne havde arbejdslejre der ikke var helt så slemme som KZ lejrene der var udryddelses lejre, men Henks morfar blev tvunget til en lejr og måtte arbejde for tyskerne alt imens måtte hans hustru kæmpe for, at fodre 3 børn og ellers holde skindet på næsen.  Vi har en god ven hvis far var operasanger på et teater i Ro'dam, en aften tog tyskerne ham med efter en forestilling for han sku' nu underholde andet sted. En af hans kollegaer måtte gå hjem til hans hustru og gi' hende beskeden så hun vidste hvorfor hun ikke ville se ham i et par år.
Henks farbror havde den rette alder til at komme i arbejdslejr, tyskerne havde taget alle personsjournaler i kommunen og vidste derfor hvor unge stærke mænd boede så de kom forbi og tog dem med bare så'n uden videre. Det havde farbror ikke lyst til, så han gemte sig i et lille opbevaringsrum om dagen og kom ud om natten. Omtrent ligesom Anne Frank. Han hoppede ned i rummet fra første salen, lemmen i gulvet var under et lille tæppe med et bord ovenpå. Der var en dør til rummet nede i stuen men den var i den højtidelige anledning blevet blændet og faldt godt i med væggen.  Der boede han i flere år. Tyskerne kom efter ham flere gange uden at finde ham. En ad gangene nåede han kun lige ned i hullet og de fik i sidste sekund sat tingene på plads inden nazisterne kom bragende ind i huset.
Det sidste år inden befrielsen var der meget småt med mad i Holland, kommunen i Delft (sikkert alle kommuner i landet gjorde det samme) arrangerede suppe til befolkningen, men som ma & pa siger så var det kogt vand med et par grøntsager trukket igennem (trukket gennem 2 gange om søndagen). Der kom en lastbil med store spande med suppe på ladet og så kom familierne med en skål/gryde og fik hvad der passede i str. til lige deres familie. Ingen fik for meget. Engang så pa en af suppespandene falde af vognen og alle omkringstående kastede sig ned for at slikke suppen op så sultne var de.
De sidste måneder var hele samfundet gået istå, der var ingen skolegang, vandet i hanen var mørkebrunt og så videre. Nogen gik så vidt at spise naboens kat/hund eller fange en svane fra en af kanalerne og spise den. Har hørt fra pålidelig kilde at kat smager som kanin...  lidt utroligt for alting nyt smager jo ellers som kylling.
Jeg træf en dag en voksen dame der fortalte at hendes mor havde boet i Danmark da hun var barn. Jeg spurgte naturligvis hvorfor osv og fik at vide, at det var efter krigen for der var mange hollandske børn der blev sendt til Danmark for, at blive fedet op. Danmark havde mad...
Skal man se på de kedelige tal så boede der dengang i Holland over dobbelt så mange som i Danmark altså 8.719.000 indbyggere, mod 3.795.000 i Danmark. Ialt mistede Holland 198.800 mod 3.800 i Danmark. Og det er de 198.800 der mindes idag d. 4 maj.

Det var bare et par af beretningerne fra min svigerfamilie, jeg tror alle familier har et eller andet kedeligt at fortælle om de fem mørke år.

Lad mig afslutte alt det triste med en af Henks flabede vitser:

*En tysk turist i Holland spørger en hollænder hvad det er der skal foregå den 4 og 5 maj. Han forklarer at de døde mindes og befrielsen skal fejres.
Tyskeren siger; vi har også en dag hvor vi mindes de døde tyskere. Hollænderen siger: ja det er dem vi fejrer d. 5 maj*

Så idag d. 4. maj vil der være en højtidelighed med kongefamilien som deltagere, 2 minutters stilhed og taler fra forskellige mennesker.

Imorgen d. 5. maj er der fest og farver. Jeg gætter på der vil være orangeklædte mennesker overalt og også blå, hvide og røde. Ligesom til fodbold kampene:

Fikst uden at være prangende...