torsdag den 22. marts 2012

Så er det forår i Holland!

Hernede har man faste datoer på sæsonerne, og så har naturen altså bare at holde øje i kalenderen hvornår det nu falder! Desværre har naturen oftest glemt at se i kalenderen for det passer næsten aldrig synes jeg. Men i år gør det heldigvis. Foråret satte ind iflg kalenderen d 18 marts tror jeg det var og siden har det været det skønneste vejr. Så naturen var lydig i år... jeg håber det fortsætter sådan for sidste år hørte naturen så absolut ikke efter...så'n en rebel!
Påskeliljerne er i fuldt flor nu og her er nok af dem!

Jaffalaan. Det er synet der møder de studerende på TU Delft når de kommer ud af bygningen... et par krokus eller to... ;-)

Begge påskelilje fotos er fra vejen vi kører til og fra alting på... selv det sorteste humør bliver lysere.

Jeg har set flere hængepile der er sprunget ud, snart følger alt det andet og der kommer ællinger
(fotoet er fra sidste år...)
Lige nu gider jeg naturligvis ikke bekymre mig om hvornår sommer, efterår og vinter falder iflg kalenderen.

mandag den 19. marts 2012

Delfshaven i Rotterdam

Kender I det at man en sjælden gang ser et sted som man bare forelsker sig hovedkulds i?! Det er ikke så tit det sker for mig men det gjorde det i lørdags. Vi var taget til Rotterdam i forskellige hyggelige ærinder da jeg så et skilt til den 'historiske Delfshaven'. Jeg foreslog at vi skulle smutte forbi og se den så det gjorde vi. Det viste sig at jeg havde været der for et par år siden blot i udkanten og ikke nede i selve den historiske del. Hold da op, jeg forelskede mig på stedet!! Jeg kan ikke sige hvad det var der fik mit blod til at strømme hurtigere gennem årene, men der var en fantastisk hyggelig stemning og hjemlig følelse.

http://www.cityguiderotterdam.com/things-to-do/sights/delfshaven-rotterdam/

Henk fortalte at i gamle dage var dette havnen for Delft, skibene kom ind med varer fra nær og fjern og blev lastet over på mindre skibe der sejlede det til Delft.  Mig bekendt kan man stadig sejle til Delft.

Gråvejr og ikke særligt idyllisk. Den første gang jeg var der, var jeg på den anden side af de der nybyggede huse og så på møllen. Det er mindre skønt der...
Ser man den anden vej bliver det straks mere interessant, med gammel bro og gamle huse. Hollandske huse er noget interessante at se på med alle deres krummelurer og udskæringer m.m.

Her er vi på den anden side af kanalen nede i den anden ende.
Gavlen af huset. Jeg kan ikke se hvad der står, men jeg synes det var en interessant detalje på huset.

 Et lille bryggeri og restaurant som vi planlægger at besøge for, at smage på deres eget bryg.
www.pelgrimbier.nl
 
Nu da jeg sidder og ser på billederne ser jeg, at der er et hus til salg!! Måske sku' man se hvad det koster...
 Et par påskeliljer på vejen hen til motorvejen...Kantblomsterne var i sidste uge farvestrålende krokus, Henk siger at synet tog vejret fra ham så skønt var det! 

onsdag den 14. marts 2012

"Olsen-banden" i Delft?!

Jeg kom pludselig i tanke om et noget Olsen-bande agtigt tyveri der skete i Delft for 1-2 år siden, det må jeg straks dele da det trods alt var lidt komisk.
Togstationen i Delft er ved at blive ombygget og alt er kaos i en kæmpe omkreds. Alt foran stationen er en stor byggeplads og de fleste haster igennem for ikke at få ødelagt sit gode humør.
En lørdag formiddag blev der set et par byggearbejdere ifærd med at brække fortov m.m. op, ikke noget underligt ved det for det hele var jo en byggeplads, ikk'?! Ingen undrede sig over at der blev arbejdet om lørdagen...kommunen ville vel ha' det hurtigt overstået?! Og at det var liiiige foran en valuta veksel butik var der heller ingen der tænkte over... lige indtil mandag morgen da personalet i Valuta butikken mødte på arbejdet og pengeskabet var tømt.
Mig bekendt har de aldrig fundet ud af hvem der stod bag...
Måske skulle politiet lede efter en mand med gule sokker under de for korte bukser... ;-D

torsdag den 8. marts 2012

Torsdags marked i Delft

Solen skinnede idag, det er skønt ovenpå dage med kedelig grå tåge! Jeg  tog med sporvognen ned til 'Downtown Delft' ;-) og gik i butikker og markedet. Der er altid travlt på markedet især når det er vindstille og tørvejr.
Jeg stillede mig op på rådhustrappen, der hvor brudeparrene plejer at stå og blive fotograferet, og tog et billede af boderne så'n lidt udefra. Nej, jeg kender ikke parret på billedet, de var der bare... tænke sig; nu bli'r de verdensberømte uden at vide det ;-D
Jeg ringede til Henk og spurgte om der var noget bestemt fra markedet han ikke ku' leve uden.Han ville meget gerne have fisk til sin madpakke imorgen og det sku' altså allerhelst være fra "Simoni's" for de er MEGET bedre. Så jeg gik hen til boden som ligger side om side med en anden fiskebod, Men Simoni's har altid lange køer, 3 gange så lange som nabobodens. Da jeg ankom stod der ca 15 mennesker i kø og jeg blev naturligvis sprunget over af et par damer... intet nyt under solen der. Først spurgte jeg om de havde Torskerogn, det hedder KUIT og udtales lidt pudsigt så'n med spidset mund og en mystisk kaøvt lyd. Det er en lyd der næsten ikke er til, at sige rigtigt for udlændinge og vi øver den jævnligt i klassen og falder om af grin af os selv og hinanden. Nå, men fiskemanden ku' da heller ikke forstå hvad jeg sagde... jeg grinede lidt af det og han blev lidt flov. Heldigt for ham ;-)  Mens jeg stod i kø overhørte jeg en samtale mellem et par damer der var gået derned i frokostpausen, den ene forstod ikke hvorfor de sku' stå i en lang kø hos Simoni's når der nu næsten ikke var nogen ved den anden bod. Hun blev forklaret i detaljer om hvor meget bedre og større og friskere fisken er hos Simoni's! Så ved vi det. Fisken bliver dyppet i dej og friturestegt, ligesom de gør de i England med Fish 'n Chips. Det smager godt men er meget fedt og sandsynligvis usundt som bare den! 
Belæsset med frokost til Henk gik jeg videre og købte ost; Oude Amsterdammer som er min absolutte yndlings ost fordi den har en god smag; den er lagret og har en lækker eftersmag UHM! Hos ostemanden skal man smage på osten og han ser nærmest såret ud hvis man afslår! Jeg vil naturligvis ikke såre ostemanden så jeg smager altid lydigt på ostene. Derefter hen til bagerboden og købe lækkert landbrød, da jeg kom hjem skyndte jeg mig at lave en ostemad! Når man vælger sit brød bliver man spurgt om det skal skæres i skiver. Siger man ja bliver det kørt ind i en skæremaskine der er enormt stor, den er nok fra de gode gamle dage. Efter jeg havde købt frugt og grønt gik jeg hen for at købe blomster. Om torsdagen ligger blomsterboderne et andet sted end resten af markedet. På vej derhen var jeg nødt til, at gå forbi mit hadeobjekt nr 1! En lirekasse på steroider: 

Den spiller larmende hæslig musik og de står og tigger penge. Jeg havde ikke lyst til, at tage et foto når han så det i tilfælde af, at han ville afkræve mig penge for det. Han har sin raslebøsse i hånden.
Og for at gøre ondt værre står der en stakkels hest foran monstrummet og skal høre på musikken hele dagen. I mine øjne er det dyreplageri! Fatter ikke det bliver tilladt, men det er sikkert en gammel tradition af de stolte.



Efter at have shoppet, smagt ost, stået i lang kø ved fiskeboden, gået gysende forbi lirekassen et par gange fortjente jeg en kop kaffe... aaaaaah!







Jeg købte de aller friskeste tulipaner man overhovedet kan få, fås kun friskere hvis man selv henter dem ude i haven.

tirsdag den 6. marts 2012

Skattebasserne...

Så er det skattetid igen. På hollandsk hedder skat 'belasting' hvilket med danske øjne er et meget passende ord... ;-)
Jeg har snart boet hernede i 5 år og sjovt nok skriver den danske SKAT stadigvæk til mig... belastende ;-D
Jeg har glemt at udfylde selvangivelse, har jeg lige opdaget, men jeg troede ærlig talt ikke det var nødvendigt for jeg er jo udvandret...det står der i de offentlige computere hvis de indtaster mit CPR nummer.  Nå, men dem om det, de lader vel høre fra sig hvis der er noget de vil vide...eller også bliver jeg anholdt næste gang jeg lander i Kastrup... hahaha.
Idag er Henk ude hos nogle tidligere kollegaer og lave skat for dem, det gør han hvert år for en del mennesker for det er han ret god til, han ved hvad der må trækkes fra og meget mere. Det er nemlig en slags national sport hernede at trække fra i skat. F.eks den medicin eller behandling vores private sygeforsikring ikke dækker, det bliver trukket fra i skat. Henk kender alle de underlige regler så familie og venner kimer os ned i denne tid.
Han får oftest en flaske sprut som tak for hjælpen eller vi bliver inviteret på middag og det er helt fint for det er ikke fremmede han arbejder for. Det forklarer altså også hvorfor vi har så mange flasker i spiritus skabet, for ingen af os drikker ret meget, det er yderst sjældent der bliver skænket op, så det hober sig jo op. Det kommer os til gode når vi bliver forkølede for den slags "kureres" vel bedst med en romtoddy eller andet af den slags, ikk'?! ;-)
Nå, men vores egen skat er ordnet og han mener vi skal have ca € 800.- tilbage... det glæder jeg mig til!

lørdag den 3. marts 2012

Den hellige integration...

Ja vist skal man integreres når man flytter til et nyt land. Men det er altså noget sværere end det lyder kan jeg godt betro for hvornår er man integreret? Når man elsker maden? Når man taler sproget? Når man synes om kongefamilien? Eller de lokale politikere? Når man ikke kan stå i kø eller andet af samme skuffe som er de lokales sære vaner? Jeg ved det ikke. Jeg elsker Henk (en hollænder), jeg spiser det meste af hollandsk mad med glæde (bare ikke hver dag) jeg drikker deres øl, spiser deres små hyggehapser, taler deres sprog omend lidt anderledes end de indfødte, mit har en tendens til at lyde lidt barnligt pga min, til tider, lidt fantasifulde brug af grammatikken, jeg elsker tulipaner og vindmøller, jeg synes kongefamilien er tiltalende også selvom jeg ikke kender dem eller deres navne... men er jeg integreret? Føler jeg mig hollandsk? Holder jeg med Holland når de spiller fodbold? Nej til det hele.
Hollændere får skyld for, at være nærige. Belgierne elsker at fortælle vittigheder om hvor nærige de er.Hvis jeg er nærig er jeg da så integreret? Jeg aner det ikke! Jeg tror altså at en udlænding vil altid blive anset for at være en udlænding og "ikke én af vore".
Er det ikke bare helt vildt hollandsk?! Træsko, tulipaner og gamle huse...